1/2

Talebe Bağlı İşlemler (1/2)

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan iş ve işlemler.

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Plan Örneği işlemi

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Aplikasyon işlemi

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Parselin Yerinde Gösterilmesi işlemi

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Bağımsız Bölümün Yerinde Gösterilmesi işlemi

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Detay Ölçüm ve Gösterimler işlemi

Image is not available

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan Teknik Bilgi ve Belge Talebi işlemi

2/2

Talebe Bağlı İşlemler (2/2)

Kadastro mevzuatı gereği talebe bağlı ve tescile konu olmayan iş ve işlemler

Image is not available

Bilirkişilik Kanunu ve HMK 293. madde kapsamında Yargı Bilirkişiliği ve Uzman Görüşü işlemleri

Image is not available

İmar mevzuatı kapsamında hazırlanacak Mülkiyet Raporu işlemi

Image is not available

Tapu Planları Tüzüğü dayanağında ve Kadastro mevzuatı gereği hazırlanacak Vaziyet Planı işlemi

Image is not available

Tapu Planları Tüzüğü dayanağında ve Kadastro mevzuatı gereği hazırlanacak Bağımsız Bölüm Planı işlemi

Image is not available

Türk Medeni Kanunu'nun 689. maddesi dayanağında dayanağında ve Kadastro mevzuatı gereği hazırlanacak Kullanma ve Yararlanma Planı işlemi

Image is not available

İmar Kanunu dayanağında ve Kadastro mevzuatı gereği hazırlanacak Yapı Aplikasyon Projesi işlemi

5 dakika okuma süresi (931 kelime)

Aplikasyon İşlemi

taleb_gun_2

Mevzuatta yer alan teknik ve hukuki bilgiler eşliğinde aplikasyon işlemi anlatılmıştır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2019/13 sayılı genelgesine göre:

Aplikasyon: Taşınmaza ait mülkiyet, irtifak hakkı ve yolların sınırlarının, tescilli tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemini, 

Aplikasyon krokisi: Aplikasyon işlemi sonucunda belirlenen sınırları ve sınır noktalarını, bunların ölçülerini, varsa zeminden alınan röper ölçüleri ile taşkın kullanım durumlarını gösteren krokiyi,

anlatmaktadır.

Lisanslı bürolarca yapılan tescile tabi olmayan Aplikasyon işlerinin yapım ve kontrolünden lisanslı mühendis sorumludur. (Madde 4)

Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlarının 3 üncü kişilere satılması amacı ile talep edilecek aplikasyonişlemlerinde, resmi yazıda işlemi talep eden gerçek/tüzel kişinin T.C kimlik numarası/vergi numarasının yazılması halinde, bu kişiler de taşınmazın ilgilisi sayılır. (Madde 5)

Aplikasyon talepleri, talep konusu taşınmazın bulunduğu yerde yetkili lisanslı büro yoksa taşınmazın bulunduğu yer haricindeki kadastro müdürlüklerince/birimlerince de alınabilir. Bu durumda; talepte bulunulan kadastro müdürlüğü/birimi, talebin ilgilisi tarafından yapıldığını tespit ettikten sonra talep sahibinden içeriğinde taşınmazın bulunduğu yerde talebin yapılması sırasında hazır bulunacak kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve işleme ait bilgileri bulunan dilekçesini alır ve ilgili kadastro müdürlüğüne/birime resmi yazıyla gönderir. İlgili kadastro müdürlüğü/birimi iletilen dilekçeyi istem belgesine ekleyerek döner sermaye hizmet bedeli karşılığında talebi yerine getirir. (Madde 5)

Aplikasyon taleplerinde döner sermaye hizmet bedeli alındıktan sonra ilgilisinden kaynaklanan nedenlerle yapılmayan işlemler usulüne uygun olarak kapatılır, yatırılan döner sermaye hizmet bedeli ilgilisinin talep ettiği banka İBAN numarasına iade edilir. (Madde 7)

Aplikasyon işlemleri sırasında taşkın kullanım bulunduğu tespit edilen yapı ve tesislerdeki taşkın kullanım ölçülür ve taşkın kullanımın miktarı ile taşkın kullanıma sebep olan yapı, tesis veya sınır özel işaretiyle aplikasyon krokisinde gösterilir ve ayrıca krokinin uygun yerinde taşkın kullanım ile ilgili açıklama yapılır. (Madde 10)

Birbirine bitişik ve aynı malike ait parsellerin aplikasyon taleplerinde; parsellerin tek aplikasyon krokisinde gösterilmesi şartıyla parsellerin toplam yüzölçümleri üzerinden ücret tahakkuk ettirilir. (Madde 10)

Başvuru sonrasında,  aplikasyon için gerekli inceleme ve ön hazırlıklar görevli kadastro teknik personeli veya lisanslı büro teknik personeli tarafından yapılır. (Madde 17)

Aplikasyon, yersel veya uydu tekniklerinden yararlanılarak kontrol noktalarına dayalı kontrollü ölçü şeklinde yapılır. Aplikasyon için koordinat dönüşümü gerekiyorsa dönüşüm B.Ö.H.H.B.Ü.Yönetmeliğindeki esaslar çerçevesinde yapılır. Aplikasyonda, tapu planının yapımındaki yanılma sınırları dikkate alınır. GNSS ile aplikasyonlarda jeodezik GPS alıcıları kullanılır, Eğer yersel teknikler kullanılıyor ise en az üç yer kontrol noktasının oluşturduğu iki ayrı nokta çiftinden, GNSS kullanılıyor ise en az iki yer kontrol noktasından koordinatlarla yapılır. TUSAGAAktif sistemiyle aplikasyon yapılması halinde yapılan aplikasyonun kontrolü; en fazla 5 km uzaklıktaki referans noktası olarak kullanılacak kontrol edilmiş mevcut yer kontrol noktasından bu mümkün değilse paftası ve zeminiyle uyumlu kesin olarak tanımlanabilen parsel köşe noktası referans noktası olarak kullanılarak veya yeni yer kontrol noktası üretilmek suretiyle yapılır. Bu fıkra kapsamında kontrollü olarak yapılacak aplikasyon yöntemlerine göre her durumda iki aplikasyon noktası arasındaki uzaklık 8 cm.'yi geçmemelidir. (Madde 17)

Yersel teknikler kullanılarak yapılan aplikasyonlarda, uzunluk ölçme doğruluğu (3 mm+3 ppm) ve daha iyi, açı ölçme doğruluğu 10cc (3") ve daha iyi olan elektronik takeometreler kullanılır. Aplikasyon uzunluğu 500 m.’yi geçemez. (Madde 17)

Aplikasyonda parsel köşe noktalarının orijinal ölçü değerlerine göre zemine uygulanması esastır. Ölçü değerlerinin uygulanamaması durumunda, hesapla bulunacak yeni değerlerle işlem yapılır. Ancak, yer kontrol noktası ile diğer sabit tesislerin tamamının tahrip edildiği yerlerde; pafta ölçeği, ölçü yöntemi, yapım şartları, kadastrodan sonra yer gösterme için düzenlenmiş aplikasyon krokileri, bunlara ait röperler ve zeminde değişmemiş olduğu kesin olan sınır yerleri göz önüne alınarak ve tahrip edilmiş olan kontrol noktalarının ihyası suretiyle veya yeniden tesis edilen kontrol noktalarına dayanılarak da yapılabilir. (Madde 17)

Aplikasyon krokisinde; aplikasyon ölçüleri ve kontrol ölçüleri, yer kontrol noktaları, parsel köşe noktaları ve koordinatları, ayrıca tapu alanı ile hesaplanan alan ve arasındaki fark ve yanılma sınırı ile varsa; zemindeki sabit tesislerden alınan röper ölçüleri ve taşkın kullanımın şekli ve miktarı ölçüleriyle birlikte belirtilir. Aplikasyon krokisinde tescilli yapılar tamamen, varsa tescilsiz yapıların ise röper alınan köşesi tereddüt oluşturmayacak şekilde gösterilir. (Madde 17)

Taşınmaz mal hisseli ise; hissedarların hisseleri oranında aplikasyon işlemi yapılmaz. (Madde 17)

Aplikasyonu yapılan parselin zeminde; belirgin olmayan köşe noktaları işaretlenir ve parsel sınırlarının cephe kontrolü yapılır. Belirli olan ve işaretlerle belirlenmiş sınır noktaları, zeminde röper almaya uygun yapı, elektrik direği, kuyu, poligon gibi tesisler olması halinde, uygun dağılımda en az üç noktadan röperlenir. Ölçüler aplikasyon krokisinde gösterilir. Röper alınacak detay olmaması halinde bu durum aplikasyon krokisinde belirtilir. (Madde 17)

Aplikasyon işlemine itirazda parselin maliki ile birlikte komşu parsellerin malikleri de taşınmazın ilgilisi sayılır. Aplikasyonişlemine ilgililerince itiraz edilirse, işlem başka bir kadastro teknik personeli tarafından tekrarlanır. İki aplikasyon arasında yanılma sınırları dışında farklılık bulunması halinde, kontrol mühendisi veya kontrol memuru gözetiminde yinelenir. (Madde 17)

Lisanslı büro tarafından yapılan aplikasyon işlemine ilgilisi tarafından itirazda bulunulması halinde, kadastro müdürlüğünce döner sermaye hizmet bedelinin tahsili sağlanarak aplikasyon işlemi yapılır. Kadastro müdürlüğü tarafından lisanslı büronun yaptığı aplikasyonda, işlemin yanılma sınırı dışında hatalı yapıldığının tespiti halinde disiplin yönüyle incelenmesi için ilgili Bölge Müdürlüğüne bildirilir. (Madde 17)

Teknik hatası tespit edilemeyen sınır noktaları, zemindeki sınırlara göre yanılma sınırları dışında kalıyorsa; öncelikle orijinal ölçü değerleri yoksa pafta değerleri esas alınır. Aplikasyonu yapılan parsel köşe noktası, yanılma sınırı içerisinde zemindeki sınır noktasıyla uyumlu ise zemindeki sınır noktasına itibar edilir. (Madde 17)

Aplikasyon işlemi sonucunda aplikasyon krokisi verilmiş parsel için daha sonra aplikasyon krokisinin talep edilmesi halinde; parselde teknik düzeltme veya değişiklik işlemi yapılmamış ise dosyadaki örneğinin bir sureti tasdik edilerek ilgilisine verilir. Bu işlem için belge ücreti alınır. Aksi halde parselde yeniden aplikasyon talebinde bulunulması istenir. (Madde 17)

Geçici koordinat değerleri elde edilmemiş grafik paftalarda yapılacak aplikasyonlar hariç, diğer aplikasyon işlemlerinde aplikasyon kutupsal yöntemle yapılacak olması halinde, bu kutupsal ölçülerle birlikte parsel köşe koordinatları aplikasyonkrokisinde gösterilir. GNSS/TUSAGA-Aktif ile aplikasyon yapılmış ise, Kutupsal Aplikasyon Ölçüleri kısmında yöntemine göre “Aplikasyon GNSS ile yapılmıştır” veya “Aplikasyon TUSAGA-Aktif ile yapılmıştır” ifadesi yazılır. (Madde 17)

Aplikasyonu yapılacak parselde, sınırlandırma, ölçü ve tersimat hatası hariç olmak üzere yanılma sınırları dışında yüzölçüm hatası tespit edildiğinde; parsel malikince, yüzölçümü düzeltilmeden aplikasyon belgesinin verilmesi talep edilmesi durumunda, aplikasyon işlemi yapılarak Ek-5.1 belgesi düzenlenir. Ayrıca, tapu kütüğünün beyanlar hanesine "Aplikasyonu yapılan parselin tapu yüzölçümü ile hesaplanan yüzölçümü arasında yanılma sınırı dışında yüzölçümü hatası vardır." şeklinde gerekli belirtme yapılması sağlanır ve yüzölçümü hatası mevzuatınca düzeltilir. (Madde 17)

×
Haberdar Olun

Bloga abone olduğunuzda, sitede yeni güncellemeler olduğunda onları kaçırmamanız için size bir e-posta göndereceğiz.

Aplikasyon İş Akış Şeması